top of page

Andora usvaja zakon kojim se priznaje jednakost brakova

Andora bi uskoro mogla priznati jednakost brakova.

Jedna od najmanjih svjetskih nacija – koja broji oko 77.000 stanovnika - već ima usvojen zakon o istospolnim civilnim zajednicama. Ali sada je vladajuća koalicija izradila nacrt zakona kojim će se također priznati istospolni brak.

"Od stupanja ovog zakona na snagu, andorski pravni sistem priznat će dva oblika brakova, civilne zajednice, na koje imaju pravo i heteroseksualni i homoseksualni parovi, te kanonski brak, odnosno brak pred crkvom", piše u nacrtu prijedloga zakona.

Prijedlog će vjerojatno biti usvojen do ljeta, jer je zakon o priznavanju civilnih zajednica iz 2014. godine usvojen sa velikom većinom pozitivnih glasova u Općem vijeću Andore. Ispitivanje Instituta d'Estudis Andorrans iz 2013. godine otkrilo je da većina stanovnika Andore, oko 70 %, podržava istospolni brak.

Andorine civilne zajednice već pružaju ista prava istopolnim parovima, ali brak će ponuditi veću pravnu i društvenu jasnoću jednakosti, rekla je Ester Molné, demokratska savjetnica. Uz to, LGBTQ zajednica u zemlji već odavno poziva na te promjene.

"Termin ‘civilna zajednica’ bio je zbunjujući, posebno kada je bilo potrebno registrirati tu zajednicu u građanskim registrima stranih zemalja, koje nisu uvijek prepoznavale istospolne civilne zajednice kao validnim, te se mnogi istospolni parovi nisu mogli registirati u drugim zemljama iz tog razloga", rekla je Molné.

Mala europska država, koja graniči sa Francuskom i Španijom, je dijaparhija - što znači da njome vladaju dva princa. Začudo, nijedan od tih prinčeva ne živi u Andori. Po zakonu, prinčevi Andore su one osobe koje su u tom trenutku francuski predsjednik i rimokatolički biskup biskupije Urgell u Kataloniji.

Jedan od tih prinčeva mora odobriti usvajanje zakona – a smatra se da se Emmanuel Macron, sadašnji predsjednik Francuske, vjerojatno neće usprotiviti.

U Andori je protuzakonito diskriminirati nekoga na temelju seksualne orijentacije, a istospolni seks dekriminaliziran je 1791. godine. Međutim, transrodne osobe u Andori još uvijek nemaju adekvatnu zaštitu od diskriminacije, nemaju zakon o zločinima iz mržnje koji bi ih štitio, te još uvijek ne postoji način da osoba promijeni spol u pravnom sistemu.

Izvor: The Advocate Prevela i prilagodila: Delalić Lejla

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page