top of page

45 najboljih LGBTQ emisija i serija koje možeš gledati dok si u samoizolaciji

Od horror stila Buffy the Vampire Slayer, do komedija poput Schitt's Creek i Ugly Betty, te drag takmičenja poput RuPaul's Drag Race, ovo je par tv emisija i serija koje će ti pomoći da izdržiš samoizolaciju.

1.The 100 (2014 – danas)

1

Kasting: Eliza Taylor, Paige Turco, Thomas McDonell, Marie Avgeropoulos, Bob Morley, Kelly Hu, Christopher Larkin, Devon Bostick, Henry Ian Cusick, Lindsey Morgan, Ricky Whittle, Richard Harmon, Zach McGowan, Tasya Teles, Shannon Kook

Naučnofantastična drama prati grupu postpokaliptičnih preživjelih koji se vraćaju na Zemlju 97 godina nakon nuklearne apokalipse koja je izbrisala većinu stanovništva. Serija je privukla značajan broj LGBTQ fanova zahvaljujući vezi između vodećih karaktera Clarke (Eliza Taylor) i Lexa (Alycia Debnam-Carey). Sedma i posljednja sezona premijerno će se predstaviti ove godine.

2. AJ and the Queen (2020 – danas)

2

Kasting: RuPaul, Izzy G., Michael-Leon Wooley, Josh Segarra, Katerina Tannenbaum, Tia Carrere, Matthew Wilkas

RuPaul je ove godine svoj debi na Netflixu priredila u AJ and the Queen kao Ruby Red, drag kraljica koja putuje po Americi u zapuštenoj kamp kućici iz 90-ih; u pratnji mudro ispucavajućeg 10-godišnjeg dječaka zvanog AJ. U svakoj epizodi, Ruby posjećuje drag klubove i izvodi svoj ubojiti muzički show, gdje joj se pridružuju neki od najlegendarnijih takmičara iz Drag Race HERstory.

3. American Gods (2017 – danas)

3

Kasting: Ricky Whittle, Ian McShane, Emily Browning, Crispin Glover, Bruce Langley, Yetide Badaki, Pablo Shreiber, Orlando Jones, Mousa Kraish, Omid Abtahi, Demore Barnes, Gillian Anderson, Devery Jacobs

U ovoj hvaljenoj drami-fantaziji, zvijezda Hollyoaks-a Ricky Whittle glumi bivšeg osuđenika Shadow Moon-a koji prelazi staze sa momkom zvanim Mr. Wednesday (Ian McShane), koji je zapravo Odin (Thorov otac). On se ubrzo uključuje u rat između Starih i Novih bogova. To je jedna od najluđih emisija na Amazon Primeu, a treća epizoda debitantske sezone je opisana da ima "više (prostetskih) penisa u jednoj epizodi nego što smo ikada vidjeli na TV-u". Također ima LGBTQ likove kao što su Jinn (Mousa Kraish), Sam Black Crow (Devery Jakov) i Salim (Omid Abtahi).

4. American Horror Story (2011 – danas)

4

Kasting: Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Angela Bassett, Emma Roberts, Lady Gaga, Billy Eichner, Lily Rabe, Taissa Farmiga, Denis O’Hare, Frances Conroy, Kathy Bates, Cheyenne Jackson, Billie Lourd, Adina Porter, Leslie Grossman

Antologija Ryana Murphyja dobila je niz priznanja od svoje premijere prije sedam godina, s osobitim pohvalama za nastupe glumica i glumaca. Svaka sezona se fokusirala na različit pododjeljak užasa, kao što su azil, ukleta kuća, družba vještica, kult i predstojeća apokalipsa. U seriji postoje brojni LGBTQ likovi, od kojih su najpoznatija Paulsonova dva glavna lika: Lana Winters i Ally Mayfair-Richards. Serija se obnavljala još tri sezone, što znači da će American Horror Story biti na našim ekranima najmanje do 2023. godine.

5. Bonding (2019- danas)

Bonding

Kasting: Zoe Levin, Brendan Scannell, Micah Stock, Matthew Wilkas

Bonding prati studenticu psihijatrije / dominatriks Tiff (Zoe Levin) koja je svog gej najboljeg prijatelja iz srednje škole, Petera (Brendan Scannell), angažovala kao svog asistenta. Tijekom cijelog serijala, Peter se suočava sa svojom seksualnošću i novim pronalaskom u sadomazohizmu, dok Tiff pokušava uravnotežiti svoju karijeru sa svojim… klijentima. Druga sezona premijerno će se pojaviti ove godine.

6. Broad City (2014 – 2019)

6

Kasting: Ilana Glazer, Abbi Jacobson, Hannibal Buress, Paul W. DownsArturo CastroJohn Gemberling

Ilana Glazer i Abbi Jacobson dvije su židovsko-američke žene dvadesetih godina koje se suočavaju sa modernim životom u New Yorku. Često im pomažu Ilanov ljubavni interes i stomatolog, Lincoln (Hannibal Buress), Abbijev entuzijastični šef Trey (Paul W. Downs), njihov dramatični prijatelj Jaimé (Arturo Castro) i Abbijev kum iz Beversa (John Gemberling). Serija je dobila univerzalno kritičko priznanje i dobila je pohvalu za svoje progresivno predstavljanje LGBTQ iskustva; oba lika istražuju queer odnose tokom trajanja pet sezona i ne osjećaju potrebu da definiraju svoju seksualnost. Broad City važi za jednu od najsmješnijih predstava 21. vijeka i jednu od najvećih komedija svih vremena.

7. Buffy the Vampire Slayer (1996 – 2003)

7

Kasting: Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, Nicholas Brendon, Anthony Stewart Head, Emma Caulfield, Charisma Carpenter, David Boreanaz, Amber Benson, Michelle Trachtenberg, James MarstersEliza Dushku

U ovoj ikoničnoj fantaziji Sarah Michelle Gellar glumi glavnog lika, tinejdžerku koja je obdarena nadnaravnim sposobnostima za borbu protiv vampira, demona i sila tame. Često ovu seriju nazivaju jednom od najuticajnijih drama svih vremena. Smatra se da je napravila veliki korak u historiji  kada je u jednoj od njenih epizoda emitirana prva ikad lezbejska seks scena na javnoj televiziji. Nedavno je Gay Times skupio neke queer momente iz Buffy the Vampire Slayer, koje možete pogledati ovdje.

8. The Boys (2019 – danas)

8

Kasting: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr, Erin Moriarty, Dominique McElligott, Jessie T. Usher, Laz Alonso, Chace Crawford, Tomer Capon, Karen Fukuhara, Nathan Mitchell, Elisabeth Shue

Smješteni u univerzmu u kojem su ljudi sa super moćima prepoznati kao heroji i imaju uticaj u široj javnosti, The boys se fokusira na tim vigilanata koji imaju za cilj da sruše korumpirane članove 'Sedmorke'; vodeće svjetske superherojske ekipe (poput Justice League ili The Avengers). Serija sadrži i gej priču sa jednim od glavnih likova, za koji se nadamo da će biti detaljnije istražen u narednoj sezoni.

9. Chilling Adventures of Sabrina (2018 – danas)

9

Kasting: Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis, Miranda Otto, Jaz Sinclair, Tati Gabrielle, Adeline Rudolph, Richard Coyle, Chance Perdomo, Darren Mann

Netflixova nova verzija ikonične serije “Sabrina the Teenage Witch” sada ima glavnu glumicu (Kiernan Shipka) koja glumi očaravajućeg karaktera, koja je prisiljena da usklađuje svoje super moći sa svojim ‘običnim’ životom. Kroz seriju postoji nekoliko queer momenata, poput odnosa između panseksualnog Ambrosea Spellmana i Lukea Chalfonta. Tu je i Susie koja se autuje kao trans, i naravno ona orgija. Četvrta sezona je planirana za 2021. godinu.

10. The Comeback (2005, 2014)

10

Kasting: Lisa Kudrow, Damian Young, Robert Michael Morris, Laura Silverman, Malin Åkerman, Lance Barber, Robert Bagnall

Ikoničnu HBO-ovu seriju predvodila je Lisa Kudrow kao Valerie Cherish, propalu sitcom glumicu koja je dobila ulogu u novoj komičnoj seriji i očekuje povratak u televizijsku industriju. Prvo je emitirana 2005. godine, ali otkazana je nakon jedne sezone jer je publika nije razumjela. Njen ikonični utjecaj doveo je do oživljavanja serije ponovno u 2014. godini, kada je dobila jednoglasne pohvale navijača i kritičara. Valerie je od tada cijenjena kao jedan od najvećih televizijskih likova u povijesti i jedan od najboljih predstava Lise Kudrow ikada.

11. Dear White People (2017-danas)

11

Kasting: Logan Browning, Brandon P. Bell, DeRon Horton, Antoinette Robertson, John Patrick Amedori, Marque Richardson, Ashley Blaine Featherson, Giancarlo Esposito

Dear White People je priča o nekoliko crnih studenata s Univerziteta Winchester, sa Ivy League institucije, koji se često dotiču modernih pitanja oko rase u Americi. Lik Lionel Higgins se miri  sa svojom seksualnošću i često se bori s time da bude crnac u queer zajednici, kao i queer čovjek u zajednici crnih ljudi. Četvrta i posljednja sezona premijerno će se predstaviti ove godine.

12. Dragula (2016 – danas)

12

Kasting: The Boulet Brothers

Reality takmičenje sa horor temom, Dragula nudi publici sablasan zaokret na RuPaul Drag Race. U svojoj trećoj sezoni, u emisiji se pojavljuje drag king Landon Cider, a to je prvi puta da se ta umjetnička forma predstavlja na reality televiziji u SAD-u. Također, tu sui  drag queens poput Dolly Black, Evah Destruction, Louisianna Purchase, Maddelynn Hatter, Maxi Glamour, Priscilla Chambers, St. Lucia, Violencia Exclamation Point i Yovska.

13. Eastsiders (2012 – 2019)

13

Kasting: Van Hansis, Kit Williamson, John Halbach, Constance Wu, Matthew McKelligon, Stephen Guarino, Brianna Brown

Eastsideri prate bračni par Thom i Cal dok se bore da se pomire sa svojom nevjerom i zloupotrebom supstanci. U seriji se nalaze i legendarna RuPaul-ova zvijezda Drag Race-a Willam kao Douglas / Gomorrah Ray, drag queen i vratarka koja se zaljubljuje u Quincy.

14. Elite (2018 – danas)

14

Kasting: María Pedraza, Itzan Escamilla, Miguel Bernardeau, Mina El Hammani, Miguel Herrán, Jaime Lorente, Álvaro Rico, Arón Piper, Omar Ayuso

Španska tinejdžerska drama Elite prati troje prijatelja iz radničke klase Samuela (Itzan Escamilla), Nadiu (Mina El Hammani) i Christiana (Miguel Herrán), koji su poslani u elitni internat nakon što im je prethodna škola uništena. Otkako je debitovana Omarova (Omar Ayuso) i Anderova veza (Arón Piper), serija je na društvenim mrežama dobila pozitivne reakcije, a par je čak dobio i svoje ime - Omander. Treća sezona premijerno je predstavljena ovog mjeseca.

15. Empire (2015 – 2019)

15

Kasting: Taraji P. Henson, Terrence Howard, Bryshere Y. Gray, Jussie Smollett, Trai Byers, Grace Byers, Kaitlin Doubleday, Ta’Rhonda Jones, Gabourey Sidibe, Serayah

Muzička drama Empire centrirana je na izmišljenu hip-hop kompaniju Empire Entertainment i dramu između članova porodice koji su je osnovali dok se bore za kontrolu nad njom. Serija je napravila velike korake za gej afroamerikance na malom ekranu, a glavni lik Jamal Lyon probijao je postavljene granice kao javno autovani gej muškarac.

16. Game of Thrones (2011 – 2019)

16

Kasting: Emilia Clarke, Kit Harrington, Sophie Turner, Maisie Williams, Peter Dinklage, Lena Headey, Nikolaj Coster-Waldau, Diana RiggAlfie Allen, Gwendoline Christie

Serija slijedi nekoliko dinastija i saveza koji se zalažu za tron Sedam kraljevstava. Ispunjena je zmajevima, smrti i mnogo queer romantike. Prvih sedam sezona su bile univerzalno hvaljene za produkcijsku vrijednost, priče i predstave uloga, posebno Emilia Clarke, Kit Harrington, Peter Dinklage, Lena Headey i Diana Rigg. (Zadnja sezona? We don’t know her.)

17. Gaycation (2016-2017)

17

Kasting: Ellen Page, Ian Daniel

Gaycation istražuje različite LGBTQ kulture širom svijeta. Ian i Ellen posjećuju zemlje koje su poznate po tome što ne prihvataju queer ljude, kao što su Japan, Brazil i Ukrajina, a sastaju se s raznim članovima zajednice kako bi razgovarali o poteškoćama koje ti LGBTQ državljani imaju u svojim zemljama. U dvije epizode Ellen i Ian razgovaraju i o utjecaju administracije Donalda Trumpa na zajednicu, te pričaju s pojedincima pogođenima tragičnom pucnjavom u Orlandu. Serija je veoma informativna o postupanju institucija sa LGBTQ osobama u ne-zapadnim zemljama, tako da je šteta što nije trajala duže od dvije sezone. Ovakav show nam treba više nego ikad.

18. Glee (2009 – 2015)

18

Kasting: Lea Michele, Dianna Agron, Chris Colfer, Jane Lynch, Matthew Morrison, Darren Criss, Harry Shum Jr, Chord Overstreet, Jacob Artist, Jayma Mays, Kevin McHale, Amber Riley, Naya Rivera, Heather Morris, Jenna Ushkowitz, Corey Monteith

Glee se fokusira na nekoliko učenika i učenica iz izmišljenog gimnazijskog kluba William McKinley srednje škole dok raspravljaju pitanja poput seksualnosti, rase, rodnog identiteta, bulimije, trudnoće i nasilja u školi. U prvoj sezoni Kurt se bori sa svojom seksualnošću i osjećajima koje gaji prema Finnu, a u kasnijim se sezonama romantično povezuje s Blaineom. Kasnije su imenovani „jednim od najomiljenijih TV parova milenijuma“. Naya Rivera također je dobila široke pohvale za svoju ulogu Santane, popularne navijačice koja postaje friends with benefits sa Brittany.

19. Grace and Frankie (2015 – danas)

19

Kasting: Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen, Sam Waterson, June Diane Raphael, Brooklyn Decker

Holivudske ikone Jane Fonda i Lily Tomlin glume dvije nevjerovatne prijateljice koje se sprijatelje nakon što ih njihovi muževi napuste da bi njih dvoje bili skupa. Na našim TV ekranima obično vidimo mlade LGBTQ osobe pa je osvježenje imati nešto poput Grace and Frankie koja je reprezentativna za starije osobe iz naše zajednice.

20. Grey’s Anatomy (2005 – danas)

20

Kasting: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Katherine Heigl, Justin Chambers, Chandra Wilson, T.R. Knight, James Pickens Jr, Patrick Washington, Kate Walsh, Sara Ramirez, Eric Dane, Chyler Leigh, Kevin McKidd, Jessica Capshaw, Kim Raver, Jesse Williams, Jake Borelli, Chris Carmack, Sarah Drew, Alex Landi

Medicinska drama Shonde Rimes je priča o nekoliko hirurških stažista i ljekara u izmišljenoj bolnici Seattle Grace. Od svog debija, revija je pohvaljena zbog svoje raznolikosti; tokom 16 sezona upoznali smo se sa likovima koji/e su lezbejke, gej, biseksualne i trans osobe, tako da je serija uvrstila poprilično čitav LGBT akronim, što mnoge emisije nisu uspele. Nakon 239 epizoda tijekom 11 sezona, omiljeni lik Callie (biseksualna žena) postala je najdugovječniji queer lik u televizijskoj historiji.

21. I Am Not Okay With This (2020 – danas)

21

Kasting: Sophia Lillis, Wyatt Oleff, Sofia Bryant, Kathleen Rose Perkins, Aidan Wojtak-Hissong, Richard Ellis

I Am Not Okay With This fokusirana je na tinejdžerku Sydney - koju glumi Sophia Lillis - koja se bori da se pomiri sa svojom seksualnošću i novopečenim super moćima. Sastoji se od sedam epizoda od 20-30 minuta i možeš ih gledati čitavo popodne. O drugoj nastavku serije još nema novih infromacija, ali se nadamo da ćemo dobiti još koju sezonu.

22. Looking (2014 – 2016)

22

Kasting: Jonathan Groff, Frankie J. Alvarez, Murray Bartlett, Lauren Weedman, Russel Tovey, Raúl Castillo

Looking je prozvana kao moderna predstava o dramama gej tematike, i kao gej verzija Seksa i grada. Jonathan Groff, Frankie J. Alvarez i Murray Bartlett su tri homoseksualna muškarca u San Francisku koji se fokusiraju na iskušenja života i ljubavi. Ova kratka serija bila je revolucionarna u načinu na koji je prikazivala LGBTQ zajednicu. Gej muškarce je prikazala kao sasvim obične, a scene seksa su bile kao politička izjava u vrijeme kada su istospolni brakovi bili ilegalni.

23. The L Word: Generation Q (2019 – danas)

23

Kasting: Jennifer Beals, Katherine Moenig, Leisha Hailey, Sepideh Moafi, Arienne Mandi, Leo Sheng, Jacqueline Toboni, Rosanny Zayas

The L Word: Generation Q događa se 10 godina nakon vremena u kojem je postavljena originalna revolucionarna serija; a u njoj nam se vraća Bette, lezbejka koja pokušava da postane prva gradonačelnica LA-a, uz pomoć Shane i Alice. Serija nas upoznaje i s nekoliko novih likova: Dani Nùñez, predstavnica za odnose s javnošću; Micah Lee, trans muškarac i socijalni radnik; i Sarah Finley, katolkinja koja se bori sa svojom seksualnošću. To je trenutno jedna od najreprezentativnijih emisija na televiziji. Generation Q vratit će se s novom sezonom kasnije ove godine.

24. Modern Family (2009 – danas)

24

Kasting: Ed O’Neill, Sofia Vergara, Julie Bowen, Ty Burrell, Jesse Tyler Ferguson, Eric Stonestreet, Sarah Hyland, Ariel Winter, Nolan Gould, Rico Rodriguez, Aubrey Anderson-EmmonsJeremy Maguire

Sitcom Modern Family prati život Jaya Pritchetta i njegove šire porodice, koja živi u predgrađu Los Angelesa. Kao i Will & Grace, emisija je zaslužna za pomaganje u promjeni percepcije gej likova u popularnoj kulturi. Iako su likovi Mitchella i Camerona  kritikovani zbog "stereotipnih gej karaktera", kritičari su ih prihvatili kao odskočnu dasku u borbi za zakon ravnopravnosti braka, koji je 2015. godine usvojen u SAD-u tokom 7. sezone emisije. Njih dvoje također imaju čast biti najduže emitovanim LGBTQ likovima u historiji, koji su se pojavili u 250 epizoda tijekom 11 sezona i najdugovječniji LGBTQ televizijski par. Publika će se morati oprostiti sa Mitchelom i Cameronom kasnije ove godine, jer serija emituje svoju posljednju epizodu 8. aprila.

25. Modern Love (2019 – danas)

25

Kasting: Anne Hathaway, Andrew Scott, Sofia Boutella, Tina Fey, Andy Garcia, Sam Masto, Dev Patel, Jane Alexander, Gary Carr, Olivia Cooke, Brandon Victor Dixon, John Gallagher Jr., Julia Garner, Brandon Kyle Goodman, Catherine Keener, Caitlin McGee, Cristin Milioti, Laurentiu Possa, James Saito, John Slattery, Shea Whigham

Na osnovu sedmične kolumne koju je objavio New York Times, Modern Love istražuje „ljubav u svom mnoštvu oblika - uključujući seksualnu, romantičnu, porodičnu, platoničnu i ljubav prema samome sebi“. Tobin i Daniel, istospolni su par koji pomažu trudnici koju glumi Olivia Cooke. Serija je dobila pozitivne kritike i obnovljena je za drugu sezonu. Nadamo se da ćemo vidjeti više Tobina i Daniela kada se nova sezona premijerno predstavi kasnije ove godine.

26. Nashville (2012 – 2018)

26

Kasting: Connie Britton, Hayden Panettiere, Clare Bowen, Eric Close, Charles Esten, Jonathan Jackson, Sam Palladio, Robert Wisdom, Powers Booth, Chris Carmack

Nashville predstavlja živote različitih izmišljenih pjevača country muzike u Nashvilleu. Connie Britton glumi legendarnu zvijezdu country muzike Raynu Jaymes, a serija se fokusira na njen sukob s mlađom zvijezdom Juliette Barnes, koju glumi Hayden Panettiere. Chris Carmack glumi Will Lexingtona, još jednu zvijezdu u usponu, koja dolazi do spoznaje da je gej, te se bori s homofobijom u country muzičkoj industriji.

27. Orange is the New Black (2013 – 2019)

27

Kasting: Taylor Schilling, Laura Prepon, Kate Mulgrew, Laverne Cox, Uzo Aduba, Natasha Lyonne, Taryn Manning, Samira Wiley, Danielle Brooks, Jackie Cruz, Selenis Leyva, Dascha Polanco, Nick Sandow, Yael Stone

Orange is the New Black postala je Netflixova najgledanija originalna serija od svoje premijere. Ova drama prati nekoliko likova u ženskom zatvoru, a zasnovana je na istoimenom memoaru od Piper Kerman. Veza između glavnog lika Piper i Alex je na čelu serije, a cijela emisija ima mnogo drugih sporednih queer likova, od kojih je najistaknutija Sophie, transrodna žena koju glumi Laverne Cox,  čiji je izvanredni nastup doveo je do nominacije za nagradu Emmy, čime je postala prva transrodna osoba nominirana za tu nagradu.


28. The Politician (2019 – danas)

28

Kasting: Ben Platt, Jessica Lange, Gwyneth Paltrow, Zoey Deutch, Lucy Boynton, David Corenswet, Julia Schlaepfer, Laura Dreyfuss, Theo Germaine, Rahne Jones, Bette Midler, Judith Light

Satirična komedija Ryana Murphyja prati lika Paytona, bogatog studenta iz Kalifornije, koji je odlučan da postane predsjednik SAD-a. Prvo, on mora da se kreće kroz najrigoroznije političko okruženje od svih: Srednju školu Saint Sebastian. A serija sadrži najslavniji citat Jessice Lange za 2019. godinu:„ I don’t understand why calling that gay man a butt-munch was such a scandal. That’s what gays do: munch butts and celebrate Halloween.” Netflix pravi dvije sezone emisije, a svaka će se vrtiti oko različitih izbora koji će pratiti Paytonov uspon na vlast.

29. Pose (2018 – danas)

POSE -- "Never Knew Love Like This Before" -- Season 2, Episode 4 (Airs Tues, July 9, 10:00 p.m. e/p) Pictured: Angelica Ross as Candy. CR: Macall Polay/FX

Kasting: Mj Rodriguez, Indya Moore, Dominique Jackson, Billy Porter, Ryan Jamaal Swain, Hailee Sahar, Angel Bismark Curiel, Dyllon Burnside, Jeremy McClain and Jason A. Rodriguez

Pose se fokusira na queer zajednicu afroameričke i latino scene baleta 1980. godine u New Yorku, a prikazuje najveći broj trans glumaca u glavnim ulogama nego bilo koja tv serija u historiji. Otkako je serija premijerno prikazana 2018. godine, dobila je univerzalne pohvale fanova i kritičara. Prošle godine Billy Porter napravio je historiju postajući prvi javno autovani gej crni glumac koji je osvojio Emmy nagradu za izvanrednog glavnog glumca u dramskoj seriji. Pose će se vratiti sa svojom trećom sezonom krajem 2020. godine.

30. Queer Eye (2018 – danas)

30

Kasting: Karamo Brown, Tan France, Bobby Berk, Antoni Porowski, Jonathan Van Ness

Queer Eye prati novu fabuloznu petorku: Antoni Porowski, stručnjak za hranu i vino; Tan France, modni stručnjak; Karamo Brown, stručnjak za kulturu; Bobby Berk, stručnjak za dizajn; i Jonathan Van Ness, stručnjak za dotjerivanje. Serija prati ove zvijezde dok putuju po SAD-u i preobražavaju živote ljudi - heteroseksualnih i LGBTQ osoba- kojima je stvarno potrebna promjena u životu.

31. Riverdale (2017 – danas)

31

Kasting: KJ Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse, Marisol Nichols, Madelaine Petsch, Ashleigh Murray, Luke Perry, Casey Cott, Skeet Ulrich, Charles Melton, Vanessa Morgan

Riverdale je poznat po tome što pruža puno obožavanih parova gledateljima, ali niko nam nije draži od Cheryl Blossom i Toni Topaze. Poznate kao Choni, njih dvije su se spojile pred kraj druge sezone kada je Toni pomogla Cheryl da se pomiri sa njezinom biseksualnošću i kasnije je spasila iz “terapijskog” kampa. Tijekom svog prikazivanja, tinejdžerska drama dobivala je vrlo pozitivne kritike za portret LGBTQ likova, s prikazom homoseksualne romantike u prvoj sezoni i autovanjem glavnog lika u drugoj.

32. RuPaul’s Drag Race (2009 – danas)

32

Kasting: RuPaul, Michelle Visage, Santino Rice, Merle Ginsberg, Ross Matthews, Carson Kressley

Emisija je do danas obuhvatila 11 sezona, kao i četiri All Stars izdanja, a pokrenula je karijere nekoliko izvanrednih izvođača poput Biance Del Rio, Adore Delano, Courtney Glumite, Jinkx Monsoon, Bob Drag Queen, Trixie Mattel, Katya i Shangela. Iako se često govori da "drag nikada neće biti mainstream", serija je postala prva koja je iste godine osvojila Primetime Emmy nagrade za izvanrednog voditelja/icu i izvanrednu reality emisiju. Ako želite živjeti bolji život i naučiti voljeti sebe, pogledajte RuPaul-ovu Drag Race.

33. Sense8 (2015-2018)

33

Kasting: Aml Ameen, Doona Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Angel Silvestre, Brian J. Smith, Freema Agyeman, Terrence Mann, Anupam Kher, Naveen Andrews, Daryl Hannah, Toby Onwumere

Sense8 je priča o osam jedinstvenih pojedinaca rođenih istog dana koji se mogu povezati telepatijom, dok zajedno kreću u putovanje kako bi otkrili zašto mogu raditi ono što rade. Ponekad je neverovatno, ali je Sense8 također jedna od najraznovrsnijih i najpopularnijih TV emisija ikada napravljenih. Serija je također poznata po eksplicitnim scenama seksa i orgijama bez zabrane koje redovito spajaju čitavu glumačku scenu za intenzivno vođenje ljubavi na ekranu. Serija je otkazana nakon samo dvije sezone što je izazvalo ljutnju fanova na socijalnim mrežama. Reakcija fanova je dovela do toga da je Netflix odobrio izradu finala serije od dva i pol sata, koje je emitirano u junu 2018. godine.

34. Sex Education (2019 – danas) 

34

Kasting: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Aimee-Lou Wood, Connor Swindells, Kedar Williams-Sterling, Tanya Reynolds, Patricia Allison

Netflixova originalna coming-of-age drama Sex Education prati seksualno nespretnog tinejdžera koji živi sa svojom majkom (seksualnom terapeutkinjom), i prikazuje njegovo prijateljstvo sa gej karakterom Ericom. Nastupi glumaca/ica, načini rješavanja osjetljivih tema i raznolika reprezentativnost LGBTQ zajednice je dobila brojne pohvale obožavatelja i kritičara. Netflix je objavio da je serija imala više od 40 miliona streamova u prvom mjesecu objavljivanja, čime je postala jedna od najuspješnijih emisija u historiji. Sex Education vraća se sa trećom sezonom slijedeće godine.

35. Schitt’s Creek (2015 – danas)

35

Kasting: Catherine O’Hara, Eugene Levy, Dan Levy, Annie Murphy, Emily Hampshire, Jennifer Robertson, Chris Elliot, Tim Rozon, Sarah Levy, Dustin Milligan, Noah Reid

Podcijenjene zvijezde Schitt's Creeka, Catherine O'Hara, Eugene Levy, Dan Levy i Annie Murphy glume porodicu Rose, bogataše koji izgube svoje bogatstvo i moraju se preseliti u grad koji su kupili kao šalu, Schitt's Creek. Serija je jedna od najsmješnijih komedija trenutno na televiziji i u njoj se pojavljuje panseksualni lik David. On stupa u odnose i sa muškarcima i sa ženama, i to nikada nije predstavljeno kao problem, to svaki lik jednostavno prihvata.

36. Six Feet Under (2001 – 2005)

36

Kasting: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodriguez, Mathew St. Patrick, Jeremy Sisto, Rachel Griffiths, James Cromwell, Justina Machado

Six Feet Under prati živote porodice Fisher, koja vodi pogrebnu kuću u Los Angelesu. Michael C. Hall glumi jednog od najrealnijih homoseksualnih likova na televiziji. Od 2001. do 2005. glumio je Davida Fishera, socijalno konzervativnog pogrebnika koji se bori da se pomiri sa svojom seksualnosti. Kroz pet sezona, David pronalazi prihvatanje zahvaljujući svom glavnom ljubavnom interesu, Kevin Charlesu (Mathew St. Patrick), javno autovanom gej policajcu. David i Keith često su zaslužni za razbijanje stereotipa o homoseksualnosti i rasi, a smatraju se jednim od najautentičnijih gej parova u televizijskoj historiji.

37. Special (2019 – danas) 

Special

Kasting: Ryan O’Connell, Jessica Hecht, Punam Patel, Marla Mindelle, Augustus Prew, Patrick Fabian

Special je potpuno nova komedija zasnovana na memoaru ‘I am special: and other lies we tell ourselves’. Serija u produkciji Jima Parsonsa premijerno je prikazana na Netflixu prošle godine i prati gej muškarca koji živi s blagom cerebralnom paralizom koji odluči prepraviti svoj identitet kao žrtve nesreće i napokon krenuti živjeti život kakav želi.

38. Supergirl (2015 – danas)

38

Kasting: Melissa Benoist, Mehcad Brooks, Chyler Leigh, Jeremy Jordan, David Harewood, Calista Flockhart, Chris Wood, Floriana Lima, Katie McGrath, Odette Annable, Jesse Rath, Sam Witwer, Nicole Maines

Zasnovana na klasičnom liku iz DC Comics-a, Supergirl prati avanture istoimene djevojke koja štiti svijet sprečavajući prijetnje od super-zločinaca i zlih intergalaktičkih sila. Četvrta sezona emisije predstavila je publici novu superjunakinju zvanu Dreamer (Nicole Maines), koja se može pohvaliti moćima predviđanja i astralne projekcije. Dreamer je prva transrodna superjunakinja na televiziji. Jedna epizoda u petoj sezoni fokusirana je na nju jer je pokušava spriječiti zli lik koji želi da ona "prestane biti superheroj" zbog njenog trans identiteta. Supergirl je zapravo jedna od najprogresivnijih emisija trenutno na televiziji. Ako si obožavatelj/ica snažnih ženskih likova koji pobjeđuju serijske ubice, vanzemaljce i transfobičnu šljamu, odgledaj je!

39. Tales of the City (2019)

39

Kasting: Laura Linney, Ellen Page, Paul Gross, Murray Bartlett, Barbara Garrick, Charlie Barnett

Tales of the City predstavlja Netflixovo oživljavanje ikoničnog queer serijala u 10 epizoda koji prati Mary Ann dok se vraća kući u San Francisco, gdje se ponovno sastala sa svojom kćeri i bivšim mužem Brianom 20 godina nakon što ih je napustila zbog karijere. Ponavljajući članovi/ce glumačke postavke uključuju Bob Drag Queen (iz RuPaul Drag Race-a) kao menadžericu burlesque kluba; Jen Richards kao mladu Annu Madrigal; i Danielu Vegu kao trans ženu Ysela, koja igra ključnu ulogu u Anninom životu.

40. Transparent (2014 – 2019)

40

Kasting: Jeffrey Tambor, Amy Landecker, Jay Duplass, Judith Light, Gaby Hoffmann, Kathryn Hahn, Alexandra Billings, Trace Lysette

U seriji Transparent, Jeffrey Tambor glumi Mauru Pfefferman, penzionisanu profesoricu političkih nauka, koja se napokon autuje svojoj porodici kao trans osoba. To je postala prva emisija izrađena na streaming servisima koja je osvojila Golden Globe nagradu za najbolju seriju. Nakon ukidanja serije,  prošlog septembra jeobjavljeno dugometražno finale pod nazivom Musical Finale.

41. True Blood (2008 – 2014)

41

Kasting: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Adina Porter, Alexander Skarsgard, Deborah Ann Woll, Anna Camp, Lizzy Caplan, Joe Manganeillo

True Blood je serija čija se radnja dešava 2 godine nakon pronalaska sintetičkog krvnog proizvoda koji omogućava vampirima da izađu iz skrovišta i žive u normalnom društvu s ljudima. Pokojni Nelsan Ellis imao je glavnu ulogu kao queer kuhar Lafayette. U seriji su brojni vampiri, pakao, puno krvi i više scena grubog seksa nego što možemo prebrojati – queer i straight seksa. Preporučujemo ti da ovo ne gledaš sa svojom mamom.

42. Unbreakable Kimmy Schmidt (2015 – 2019)

42

Kasting: Ellie Kemper, Tituss Burgess, Carol Kane, Jane Krakowski, Sarah Chase, Lauren Adams, Sol Miranda

Netflixov kritički priznat sitcom prati Kimmy Schmidt (Ellie Kemper), entuzijastičnu 29-godišnjakinju koja se pokušava prilagoditi životu u NYC-u, nakon što ju je opustošeni vođa kulta 15 godina držao u bunkeru. Najbolji prijatelj od Kimmy, melodramatični Titus Andromedon, zvijezda je showa i dobio je četiri uzastopne nominacije za Primtime Emmy nagradu za izvanrednog sporednog glumca.

43. Ugly Betty (2006 – 2010)

43

Kasting: America Ferrera, Vanessa Williams, Eric Mabius, Tony Plana, Ana Ortiz, Becki Newton, Michael Urie, Mark Indelicato, Ashley Jenson, Rebecca Romijn, Alan Dale, Judith Light

Ugly Betty je postala omiljena emisija u LGBTQ zajednici zahvaljujući otkačenosti i nadmoćnom dramatičnom humoru, te zbog tri ikonička queer lika: Justina, Bettyjevog gej brata; Marka, desne ruke glavne zlice; i Alexis, trans sestre direktora kompanije koja je ustala iz mrtvih. (We know, right!?)

44. UnREAL (2015 – 2018)

44

Kasting: Shiri Appleby, Constance Zimmer, Jeffrey Bowyer-Chapman, Craig Bierko, Josh Kelly, Genevieve Buechner, Brennan Elliott, Michael Rady, Freddie Stroma

U ovoj sočnoj drami Shiri Appleby glumi Rachel Goldberg, producenticu reality serijala zvanog Everlasting, koja će učiniti sve i svašta kako bi uzburkala dramu da poveća gledanost. To je skandalozna i manipulativna, i definitivno jedna od najboljih tv serija u posljednjem desetljeću. Jeffrey Bowyer-Chapman, koji se nekoliko puta pojavio na RuPaul-ovoj Drag Race, glumi Rachelovu desnu ruku, Jaya Cartera.

45. Will & Grace (1998 – danas)

45

Kasting: Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally, Sean Hayes, Shirley Robinson

Emisija se fokusira na odnos Willa Trumana - koji je postao jedan od prvih i najpoznatijih izmišljenih gej muškaraca koji je ušao u naše domove preko malih ekrana- i njegove najbolje prijateljice Grace Adler (Debra Messing). Emisija je zaradila 18 Primetime Emmy nagrada i 83 nominacije. Zaslužna je za pomaganje i poboljšanje javnog mišljenja o LGBTQ zajednici; bivši potpredsjednik Joe Biden rekao je jednom prilikom da je emisija "vjerovatno učinila više za edukaciju američke javnosti" o pitanjima i problemima queer osoba "nego bilo šta što je iko do sada uradio". Prvobitno je trajala osam sezona između 1998. i 2006., ali je 2017. godine obnovljena sa još dvije sezone. Predstojeća 11. sezona bit će posljednja.



Prevela i prilagodila: Delalić Lejla Izvor: Gay Times

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page