top of page

PUBLICATION: 'Pričam ti u duginim bojama' - Životne priče queer osoba

U publikaciji koju možete skinuti na linku ispod se nalazi zbirka životnih priča LGBTI+ osoba iz Bosne i Hercegovine.


Ovom publikacijom želimo dati prostor, ali ujedno i odati priznanje svim lezbejkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama (LGBTIQ) koji_e kroz vlastitu hrabrost uspijevaju prkositi svakodnevnim životnim izazovima.

LGBTI+ osobe se svakodnevno susreću sa nizom prepreka, kako onih unutarnjih (ličnih), tako i onih vanjskih (društvenih). Unutarnje borbe, emocionalne reakcije, osjećanja, želje i ambicije ih čine humanijim i izgrađuju sve dijelove njihovih identiteta. Kroz ovu publikaciju, želimo vam približiti baš te male, u šarenilo obojene dijelove identiteta LGBTI+ osoba. Vrlo često društvo identitete svodi samo na seksualne i fizičke, dok se oni emotivni, veoma bitni, ignorišu ili odbacuju.

Naši_e autori i autorice su se, u književnom smislu, ogolili_e tokom pisanja i pričanja ličnih životnih priča, te nam tako dali_e pristup svojim najdubljim emocijama. Sadržaj publikacije satkan je od malih fragmenata životnih događaja queer osoba koje su u javnom diskursu zabranjene ili nevidljive.

Svaka od ovih priča postoji jer ponos uvijek pronađe način da ugasi mržnju sa kojom se bori i bez prestanka bivstvuje na našim ulicama, u porodicama, školama, fakultetima, kafićima, radnim mjestima i institucijama.

Neka svaki osmijeh i svaka suza, potaknuti ovim pričama, budu podsjetnici da su se fragment vašeg života i fragment života druge osobe susreli, i u uzajamnom razumijevanju napokon zagrlili.


Na kraju, želimo da se zahvalimo svim queer osobama koje su nesebično podijelile svoje priče i iskustva i bez kojih ova publikacija ne bi postojala.


Uživajte čitajući!


Pričam ti u duginim bojama - Životne priče queer osoba
.pdf
Download PDF • 6.09MB

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page