top of page

Spektar činjenica o spektru aseksualnosti

Šta je to aseksualnost?

Aseksualnost je spektar. Dobro je znati par stvari – aseksualna osoba ne osjeća seksualnu privlačnost ka drugim osobama. Neke aseksualne osobe ipak mogu osjetiti seksualnu privlačnost prema drugima veoma rijetko ili pod određenim uvjetima. Demiseksualne osobe je pak osjećaju samo onda kada razviju duboku emocionalnu povezanost s drugom osobom.

Slično tome, aromantična osoba ne osjeća romantičnu privlačnost prema drugim osobama (neke je mogu osjetiti u rijetkim slučajevima), dok su demiromantične osobe sposobne razviti romantične osjećaje prema drugoj osobi tek nakon što razviju gore pomenutu duboku emocionalnu povezanost s njom.

Termin „ace“ se jako često koristi kao krovni pojam za opisivanje identiteta aseksualnih i aromantičnih osoba.

Čovjek može osjetiti mnogo različitih načina privlačenja prema drugima. No, kada je riječ o vezama, dva su glavna oblika privlačenja na koje najčešće obraćamo pažnju u društvu, obično su to romantično i seksualno. Mnogi_e osjete obje vrste privlačenja prema drugoj određenoj osobi – osjećati romantičnu privlačnost prema nekome obično za sobom povlači i seksualnu privlačnost. Za ace osobe, i za neke bi (-seksualne, -romantične) osobe, seksualna i romantična privlačnost nisu uvijek tako jednostavno i uredno „posložene“.

Aseksualne osobe ne moraju osjećati seksualnu, ali mogu idalje osjećati romantičnu privlačnost prema drugima. Obrnuto tome, aromantične osobe nemaju romantičnu povezanost s drugom osobom, ali mogu imati seksualnu. Također, osoba može biti i aseksualna i aromantična.

Međutim, jako je bitno ne zamijeniti aseksualnost sa celibatom. Celibat predstavlja svjesni izbor apstiniranja od seksa, dok aseksualnost predstavlja manjak seksualne privlačnosti. Aseksualne osobe koje ne osjete seksualnu privlačnost mogu idalje imati seks iz drugih razloga, dok drugim aseksualnim osobama seks može biti odbojan. Kao i kod svih ostalih seksualnih odnosa, svjesni pristanak je najvažniji i kod ace osoba.

Mitovi o aseksualnosti

Postoji mnogo mitova o aseksualnosti, najčešći su ti da ace osobe ne mogu stupiti u veze s drugim ljudima, da imaju problema u intimnosti i da će prevazići svoju „ace fazu“.

Važno je znati da osobe na aseksualnom spektru mogu imati raznolike veze i povezanosti s drugim osobama, uključujući i romantične veze. Jedne osjećaju i seksualnu privlačnost prema svojim partnerima_cama, dok druge formiraju veze sa dubokom emocionalnom bliskosti koja prevazilazi prijateljstvo. Ace osobama se često govori kako su defektne jer ne osjećaju privlačnost kao ostali_e; kao što je navedeno – neke ace osobe će stupiti i održati bliske veze sa različitim oblicima privlačenja s drugima, a neke neće, međutim to nikako nije znak njihove defektnosti, poremećenosti ili bolesti. Pojam aseksualnosti se odnosi na orijentaciju, ne na rod ili ponašanje. Osoba može promijeniti način na koji se identificira s vremenom, ali to nikako ne ukazuje na to da je aseksualnost samo „faza“ iz koje se može izrasti.

Jako česta, a veoma uvrijedljiva rečenica koja se upućuje ace osobama je ta da „Još nisu upoznale pravu osobu za njih.“

Imajte na umu ove činjenice slijedeći put kada budete pričali_e sa ili o ace osobama, želimo vam sretan i borben prvi ikada Međunarodni dan aseksualnosti!

Preuzeto i prevedeno sa Stonewall.org.uk

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram
bottom of page